Negatieve gedachten doorbreken

Beheersen negatieve gedachten je leven? Dat stemmetje in je hoofd dat vertelt dat het allemaal geen zin heeft of dat je het toch niet kunt? Deze innerlijke criticus is ontstaan om je te beschermen tegen teleurstellingen en pijn. Wanneer je rond blijft lopen met negatieve gedachten, dan kan dit uiteindelijk je hele leven beïnvloeden. In sommige gevallen ontaardt dit zelfs in een burn-out.

Van fouten kun je leren

Ik kom in mijn praktijk veel cliënten tegen die bang zijn om fouten te maken. Daardoor komen ze niet in beweging of houden ze zich teveel in. Terwijl fouten maken je juist de kans geeft om te leren van jezelf. Maar hoe doorbreek je dit patroon?

Ik geef je een aantal tips om negatieve gedachten te doorbreken. Hulp bij loslaten zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Iedereen kan leren positief om te gaan met negatieve gedachten.

Luister niet naar je innerlijke criticus

Je draagt al jarenlang je innerlijke criticus met je mee. Een stem in je hoofd die je vertelt wat je wel en niet moet doen. Opvallend is dat er vooral veel negatieve kritiek vanuit gaat, waardoor je twijfelt aan je kunnen.

Luister er niet te veel naar. Want voor je het weet beschadigt het je zelfvertrouwen. Hierdoor kom je niet meer tot daadkracht en zet je je potentie in de wacht. Dat is doodzonde. Weet dat je niet de enige bent die last heeft van een innerlijke criticus. Wat helpt is om die negatieve innerlijke stem een naam te geven en hardop uit te spreken. Je zult merken dat de negatieve gedachten aan kracht verliezen.

De waarheid onder ogen zien

In hoeverre zijn negatieve gedachten ook echt waar? Vrijwel nooit, hoewel er wel een (kleine) kern van waarheid in kan zitten. Wil je negatieve gedachten doorbreken, zie dan de waarheid onder ogen. Ontdek de waarheid achter de gedachte en op welke manier dit invloed heeft op jezelf. Vaak kom je er op deze manier achter dat negatieve gedachten niets anders dan leugens zijn.

Dankbaar zijn voor alles om je heen

Negatieve gedachten doorbreken is niet makkelijk, al helemaal niet wanneer ze je werk of privéleven beheersen. Het is dan goed om eens stil te staan bij alles om je heen. Wees dankbaar voor de kleine dingen, voorbeeld het aanbreken van de dag of omdat de zon schijnt. Maar ook voor de aanwezigheid van je partner of kinderen, familie en vrienden.

Accepteer de dingen zoals ze zijn

Je hoeft anderen niet altijd tevreden te stellen. Accepteer de dingen zoals ze zijn. Je kunt niet alles op één dag doen, je bent nu eenmaal geen superman of superwoman. Verdeel je energie en noodzakelijke taken, dit geeft veel meer rust in je hoofd.

Negatieve gedachten ombuigen

Blijft die negatieve criticus in je zich telkens weer opnieuw aandienen? Geef negatieve gedachten dan even de ruimte. Laat ze gewoon komen en communiceer met ze. Voel welke emoties dit bij je oproept, bijvoorbeeld verdriet of boosheid. Sta vervolgens stil bij dit gevoel en doe dat met compassie. Vaak is dat al voldoende om je negatieve gedachten om te buigen. Merk je onvoldoende effect? Richt je aandacht op iets anders. Ga naar buiten of bel iemand op. Het helpt ook kom je op je ademhaling te richten. Ervaar daarna hoe je je voelt.

Anderen helpen en je laten helpen

Er zijn altijd mensen om je heen met behoefte aan hulp. Door deze mensen te helpen zullen negatieve gedachten verdwijnen. Dit komt omdat anderen helpen je een positief gevoel geeft.

Merk je dat bovenstaande tips niet helpen bij het doorbreken van de negatieve gedachten? Loop je erin vast op je werk en heeft je zelfvertrouwen een deuk gekregen? Jetten Coaching & Consultancy is er voor jou. Ik ben je klankbord en help je met het doorbreken van negatieve gedachten. Samen werken we aan het realiseren van je persoonlijke en professionele ambities.

Neem contact op.
Ik sta je graag persoonlijk te woord.

Foto: Nathan Cowley / Pexels

Mijn nieuwste blog direct in je mailbox?
Meld je snel aan.