Loyaliteit heeft een prijs. Welke prijs betaal jij?

Veel bedrijven zitten te springen om loyale medewerkers. Medewerkers die loyaal zijn aan de organisatie, de leidinggevende en aan collega’s. Maar ook in onze persoonlijke relaties vinden we loyaliteit vaak belangrijk. Waarom? Omdat het ons veel oplevert. Uit de behoefte om bij een groep te horen, passen we continue ons gedrag aan. En zijn we daarmee soms disloyaal aan wat we van binnen eigenlijk vinden of voelen. Het is een polariteit die ik als loopbaancoach en persoonlijke coach dagelijks herken. In mijn coach praktijk, in mezelf, in het contact met familie en vrienden. Hoe ga jij om met deze polariteit? Wat levert het jou op en welke prijs ben je bereid ervoor te betalen? 

Wat is loyaliteit 

Loyaliteit is een morele verbintenis die je aangaat met de ander. Je hebt oog voor de belangen van de ander. Wellicht voel je je zelfs verantwoordelijk voor hem of haar. Loyaal zijn levert geborgenheid en verbinding op. Als werkgever ben je blij met loyale medewerkers, want het levert een fijne werksfeer op, onderling vertrouwen maar ook meer productiviteit en minder ziekteverzuim. Maar het kan ook als verstikkend, saai of als niet-echt worden ervaren.

Waar komt loyaliteit vandaan 

We leren uit ons gezin van herkomst om loyaal te zijn, want dat helpt om verzorgd te worden, erbij te horen en ons gelukkig te voelen. In de pubertijd gaan we ermee oefenen. Dat doen we om onze eigen waarden te ontdekken, los van die van onze ouders. We onderzoeken wat er gebeurt als we disloyaal zijn aan de gezinsnormen. Als ouders ruimte  geven aan dit natuurlijke proces, levert het ons kracht, trots en eigen-wijsheid op. Ja, dat streepje tussen de woorden ’eigen’ en ‘wijsheid’ staat hier niet toevallig. 

Ik was (en ben) een eigenwijs meisje. Ik nam dingen niet zomaar voor waar aan. Daarmee was ik disloyaal aan de waarden en normen van vooral mijn vader en dat leverde af en toe  spanning op. Later leerde ik dat ik dat er helemaal niets mis is om eigenwijs te zijn. Dat het hebben van een eigen wijsheid krachtig is. Dat het laat zien dat ik op een goede manier trouw ben aan mijzelf, me niet anders voordoe dan ik ben en niet onder druk van anderen compromissen sluit waar ik het niet mee eens ben.  

De prijs die je betaalt 

Was loyaliteit vroeger als kind een overlevingsstrategie, nu geeft het als volwassene flink wat stress en spanning als je ook trouw wil blijven aan jezelf. Het kan een flinke worsteling zijn om hierin je eigen evenwicht te vinden. Het voelt immers als een vorm van verraad als je loyaliteit schendt. Terwijl je je daarmee niet alleen jezelf, maar ook de ander ruimte kan geven, om van binnen te voelen waar het echt over gaat en wat aandacht of transformatie nodig heeft. Wellicht is deze polariteit een van de redenen dat ik in mijn praktijk Jetten Coaching & Consultancy vaak cliënten krijg die moeite hebben met het voelen van hun grenzen en het bewaken ervan. Maar ook in deze spannende Covid pandemie tijd worden we met dit fenomeen keer op keer geconfronteerd. 

Om te worden wie je in feite bent en je krachtig en goed te voelen zul je op bepaalde momenten disloyaal moeten zijn. Dat betekent dat naast wat het je brengt, je ook eenzaamheid, angst, schuld en schaamte hebt te verduren. Je omgeving zal immers niet altijd blij zijn dat je je grenzen aangeeft. Je hebt dit ongemak te nemen, omdat het een niet losstaat van het ander. Niet leuk, maar het is de prijs die je ervoor betaalt. Hoezeer je ook houdt van de groep waartoe je behoort zoals familie, vrienden, gezin, je collega’s, leidinggevende of het bedrijf waar je werkt. Zoals ik in mijn eerdere blog zei “Pijn is onderdeel van de reis”. 

Mijn hartewens aan jou voor 2022

Sommige mensen hebben niet veel met de kerstdagen of de overgang naar het nieuwe jaar. Voor mij is even terugkijken, op minder leuke of pijnlijke gebeurtenissen, maar ook op lichtpuntjes en bijzondere momenten belangrijk. Loyaal zijn aan anderen is fijn; ik hou van betrokkenheid, oprechte verbinding en echtheid. Het mag echter nooit ten koste gaan van jezelf. 

Daarom wens ik voor 2022 dat je trouw bent aan en je verbonden voelt met jezelf en met anderen. En zoveel mogelijk disloyaal durft te zijn aan anderen als je merkt dat je echt iets niet wil doen. Om te staan voor wie je bent, je eigen unieke pad te vinden en te volgen. En daarmee de ander ook die ruimte te gunnen. 

Merk je dat je soms te loyaal bent, waardoor je niet lekker in je vel zit of je eigen doelen niet haalt? Ben je een adviseur en soms te loyaal tegenover je opdrachtgever? Persoonlijke coaching kan je daarbij helpen. Je zult het verschil écht merken. 

Neem contact op

Ik vertel je er graag meer over.

Fijne feestdagen, tot in 2022 en hartelijke groet!

Foto: Cottonbro / Pexels

Foto: Jobwell / Pexels

Mijn nieuwste blog direct in je mailbox?
Meld je snel aan.