Hoe ga jij om met verlies in je werk of leven?  

Succes, vooruitgang, voldoening en winst. Vaak gaat daar onze aandacht in het dagelijkse leven naar uit. Vooruitgang is de basis; stilstaan is lastig. Vooral als het gaat om verlies. Verlies heeft een enorme impact op je functioneren.

Gelukkig zien bedrijven steeds vaker dat stilstaan bij het verlies van medewerkers belangrijk is. Dat deze aandacht zich terugbetaalt in betrokken en veerkrachtige medewerkers en een laag ziekteverzuim. Maar hoe ga jij zelf om met verlies in jouw werk en leven? Praat je erover met je collega’s, kaart je het aan bij je manager? Neem je er echt de tijd voor? Lees onderstaande tips om je balans te hervinden.

De illusie van onkwetsbaarheid 

Ons onbewuste is gericht op het vermijden van pijn. We willen geluk, promotie en succes.  Het liefst willen we dat zo lang mogelijk vasthouden, terwijl we dagelijks geconfronteerd worden met allerlei vormen van verlies. We staan er nauwelijks bij stil en leven in de illusie dat het ons niet zal overkomen. Dat heeft zeker zijn voordelen. Het geeft ons een gevoel van controle en maakt dat we een normaal, redelijk voorspelbaar leven leiden. Totdat we ermee te maken krijgen. De illusie van onkwetsbaarheid is weg; onze wereld staat op zijn kop. Dat is een volkomen normaal proces, maar iedereen rouwt op zijn eigen manier. We zijn tenslotte stuk voor stuk uniek. De meeste mensen pakken op een gegeven moment weer de draad van hun vertrouwde leven op. Bij sommigen is er kans op een trauma. 

Je verlies erkennen

Verlies van werkplezier is een belangrijke vorm van verlies en heb je serieus te nemen. Want hoe fijn is het als je manager of directeur naar je luistert en ziet dat het niet goed gaat. Wanneer hij aandacht voor je heeft, vraagt hoe het met je gaat en je ondersteunt? Er zijn ook andere vormen van verlies. Denk aan ontslag, een scheiding, een ongeluk, overlijden van een dierbare, ziekte of misstanden die je raken zoals die bij The Voice. Je hoeft natuurlijk niet altijd je hele verhaal op tafel te leggen op je werk. Mijn ervaring is echter dat het delen van je verlies met anderen, helpt bij je rouwproces. 

Verlies of rouw heeft een enorme impact op je functioneren. Hoe ga jij o met verlies in je werk of leven?

Wat er vaak gebeurt bij verlies, is dat je het ontkent. Het dringt niet echt tot je door. Een eerste belangrijke stap om te dealen met je verlies is het erkennen ervan. Vaak weet je met je verstand wel wat er aan de hand is, maar wil je er diep vanbinnen niet aan. Zoals ik eerder aangaf, het helpt om je te uiten. Dat kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld als je op je werk wordt geconfronteerd met veranderingen waar je het niet mee eens bent. Dan kan er sprake zijn van verlies van werkplezier. Sommige mensen kaarten hun ongemak in het begin nog wel aan bij een collega of hun manager. Maar als er niets mee wordt gedaan, dan laten ze het voor wat het is. Een situatie die ik regelmatig in mijn praktijk Jetten Coaching & Consultancy tegenkom. Je voelt je niet gezien, kropt je ongenoegen op en ervaart stress, wat het rouwproces in de weg staat. Riet Fiddelaers-Jaspers heeft een paar waardevolle boeken over omgaan met verlies geschreven.

Stil staan bij je gevoelens

Verlies kan je gevoelens behoorlijk in de war schoppen. Niet alleen kun je dat emotioneel voelen (angst, in de steek gelaten, teleurstelling), maar ook fysiek (hoofdpijn, hyperventilatie, steen in je buik). Daarom is een tweede belangrijke stap om te helen dat je je emoties tot bedaren brengt. Dat doe je door ze werkelijk te voelen in je lijf. Er werkelijk voor te gaan zitten en ze te ervaren in je buik, hartstreek of keel. Dat zijn de plekken waar je je emoties het sterkst voelt. Vaak is het echter makkelijker om afleiding te zoeken en druk bezig te zijn met van alles en nog wat. Dus dit vraagt wel wat van je. 

Andere routing, nieuw keerpunt

Veranderingen of verlies geeft leegte in je leven. Zaak is dat je op een gegeven moment invulling geeft aan die leegte. Dat kan gepaard gaan met weerstand. Weerstand om zaken anders te doen, weerstand om elke dag geconfronteerd te worden met je verlies. Als je echter op een andere manier naar je verlies kunt kijken en/of dingen kunt doen via een andere routing, dan kan dat een belangrijk keerpunt worden in het hervinden van je balans en energie. Een nieuwe overtuiging eigen maken kan bijvoorbeeld helpen. Of met een collega praten die zich wel kan vinden in het nieuwe werkproces, terwijl jij er het nut niet van inziet. Probeer het gewoon eens uit en forceer niets.

Opnieuw verbinden

De laatste stap in je helingsproces is dat je je opnieuw kunt verbinden. Dat geeft energie en inspireert. Als je je hecht aan je werk, je partner, je vrienden, huis, dan weet je dat er een moment komt dat je te maken krijgt met verlies. Hechten maakt dat je je verbindt met die ander of dat huis. Het moment van verlies zorgt daarentegen voor een gevoel van loslaten, scheiden en teleurstelling. Je hebt veerkracht nodig om goed afscheid te nemen én om je opnieuw te verbinden. Om weer zin in je werk of leven te krijgen. Je kunt je bijvoorbeeld opnieuw verbinden met werk door je ontslag te zien als een kans om werk te doen dat nog beter bij je past. Of je leert om je anders te hechten aan een overleden dierbare. Je laat deze persoon dus niet los, maar juist anders vast. Als je je opnieuw kunt verbinden ontstaat er ruimte om je op de toekomst te richten, zonder uiteraard het verleden te vergeten. Je hebt het verlies geïntegreerd in je leven en jezelf als het ware opnieuw uitgevonden. Om weer met hernieuwde energie een zinvol en gelukkig leven te leiden. 

Neem contact op.

Probeer bovenstaande tips eens uit. Merk je dat je wat professionele hulp hierbij kunt gebruiken? Ik ben er voor jou. Met plezier werk ik samen aan jouw geluk.

Ik sta je graag persoonlijk te woord.  

Foto: Energepic.com / Pexels

Foto: Monstera / Pexels

Mijn nieuwste blog direct in je mailbox?
Meld je snel aan.