Hoe ga je om met dominante mensen?
Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: dominante mensen. Die types die met hun hart op de tong heel duidelijk zijn in hoe zij iets zien. Best lastig om hiermee om te gaan als je regelmatig wordt overrompeld en niet zo stevig in je schoenen staat. Het levert veel stress op, je klapt volledig dicht, voelt je geïntimideerd of niet serieus genomen. Leren omgaan met dominant gedrag is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zul je merken dat je hier toch wat ondersteuning bij kunt gebruiken. Evengoed geef ik je een aantal belangrijke tips. Dit maakt je beter weerbaar tegen dominante mensen.
1. Probeer ze te begrijpen
Zo op het eerste oog komen dominante mensen heel zelfverzekerd over. Niets is minder waar, iemand die zelfverzekerd is, zal zelden dominant gedrag vertonen. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten zijn het vaak onzekere types die over je heen willen walsen. Hun gedrag heeft niets met leiderschap, kennis of zelfs met jou te maken. Het is eerder een manier om tegenspraak te voorkomen of angst om aan zichzelf te twijfelen. Het is daarom belangrijk om het dominante gedrag niet op jezelf te betrekken. Houd dit dus goed voor ogen. Het helpt je bij het leren omgaan met een dominante collega, partner, baas, klant of iemand anders.
2. Kom tot de kern
Bedenk dat dominante personen niet graag lange gesprekken voeren. Ze willen zo snel mogelijk tot de kern komen. Spreek deze persoon dan ook altijd kort, maar krachtig aan en kom direct tot zaken. Zorg dat de keuzes beperkt zijn. Je geeft de ander twee mogelijkheden: we doen het zus of we doen het zo. Hiermee zet je de ander weliswaar voor het blok maar je voorkomt hiermee dat diegene je van het onderwerp afleidt of eindeloze discussies aan het voeren bent.
3. Spreek je uit
Het probleem met dominante mensen is dat ze hun doel willen bereiken en vaak onvoldoende rekening houden met anderen. Geef altijd je grenzen aan. Je hoeft niet altijd aardig over te komen. Wees liever eerlijk over welk effect het gedrag van die dominante persoon op jou of je team heeft. En doe een voorstel over hoe je zijn gedrag of communicatie graag anders ziet, waarbij je altijd voor jezelf spreekt. Zo leer je de dominante persoon om beter met je om te gaan én vergroot je de kans op een goede samenwerking.
4. Maak oogcontact en let op je houding
Maak ook altijd oogcontact met je dominante collega, partner, baas, zus of wie dan ook. Onzekere personen zullen oogcontact vermijden of wegkijken. Dominantie ga je het beste met dominantie te lijf, daarom blijf je diegene in de ogen kijken. Ook je lichaamshouding is belangrijk. Duik niet in elkaar, want dat heeft invloed op je gedachtes en emoties. Maak jezelf iets groter, breder en voel het positieve verschil. Je gaat je krachtiger voelen en dat heeft impact op je communicatie, waardoor je overtuigender overkomt.
Kom je er echt niet uit?
Wanneer mensen over je heen lopen, ervaar je hier veel stress van. Stress coaching helpt je hierbij. Je leert de signalen van stress herkennen en hoe je hiermee omgaat. Als coach begeleid ik je ook om assertief te communiceren, zodat je leert om je grenzen aan te geven en je overtuigingskracht te vergroten.
Wil jij effectief leren communiceren met dominante mensen?
Neem contact met mij op en ik vertel je meer.