Boekentips coaching

Hieronder vind je een aantal nuttige boekentips over coaching.

De Stem van je lichaam – Peter A. Levine
Trauma’s helen met je lichaam als gids
430 pagina’s | Altamira Haarlem | 2e druk, 2013

De stem van je lichaamPrachtig en fascinerend boek dat ingaat op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. Een boek dat je raakt. Mij in ieder geval. Waarom houdt de ene persoon wel een trauma over aan een heftige gebeurtenis en de ander niet?

Peter Levine toont aan dat een trauma geen ziekte is of afwijking, maar een opgelopen verwonding. Bijvoorbeeld als gevolg van angst, hulpeloosheid of verlies. Als je deze wond geen aandacht geeft, kun je er jaren last van krijgen. Door meer te luisteren naar je lichaam ben je vaak weer in staat de geblokkeerde energie los laten. Dan kan het genezingsproces beginnen.


Ja-maar als alles lukt? – Berthold Gunster
De tien regels voor een ja-maar-vrij leven
288 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers B.V. Utrecht | 6e druk 2013

Ja maar wat als alles luktHoe komt het dat we zo vaak niet doen wat we ten diepste willen? Waar komt die innerlijke stem vandaan die ons ervan weerhoudt ten volle te leven? Ja-maar als levenshouding maakt ons voorzichtig, sceptisch en argwanend. Als we niet oppassen wikken en wegen we net zolang tot we buitenstaander zijn geworden van ons eigen leven.

Doel van het boek is ja-maar gedrag te veranderen in ja-en gedrag. Berthold Gunster legt op een laagdrempelige manier uit hoe je die overgang kunt maken. Dit boek is een echte aanrader.


Jezelf en de ander – Anné Linden
Grenzen in menselijke relaties
224 pagina’s | Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer

jezelf en de anderHoe kun je bij jezelf blijven en toch in verbinding zijn met anderen? Een thema dat regelmatig terugkomt in mijn coach praktijk. Dit boek onderzoekt de spanning die er in het leven vaak is tussen individualiteit en samen zijn, tussen je eigen gang gaan en je aanpassen.

‘Jezelf en de Ander’ onderscheidt een belangrijke eigenschap die bepalend is voor je gevoel van eigenwaarde: grenzen stellen. We creëren die bewust of onbewust. Als je er zicht op hebt, kun je bevredigende relaties aangaan met de mensen in je leven.


De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown
Heb de moed om niet perfect te willen zijn
271 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers B.V. Utrecht | 2013

de kracht van kwetsbaarheidWat betekent het om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme? Op basis van twaalf jaar onderzoek stelt Brené Brown dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is. Het is juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen.

Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat, het is niet zo makkelijk om risico’s te nemen zonder de garantie op succes. Mensen denken bij kwetsbaarheid vaak dat ze dan hun hele ‘hebben en houden’ moeten laten zien. Dat hoeft echt niet. Waar het om gaat is dat je je iets meer gaat openstellen. Deel wat je ervaart. Benoem wat het gedrag van de ander bij je doet. Want dan is de kans op verbinding met de ander het grootst. En zoveel lichter.


Het slimme onbewuste – Ap Dijksterhuis
Denken met gevoel
222 pagina’s | Uitgeverij Bert Bakker Amsterdam | 2008

het slimme onbewusteWaarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk. Zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren. Dat het ons verstandig en rationeel maakt. Dat het de baas is in ons brein. Ons onbewuste zien we als ondergeschikt; niet meer dan een hulpje van het bewustzijn.

Dit boek laat je zien dat deze zienswijze onzinnig is. Juist het onbewuste is allesbepalend. Het onbewuste stuurt ons gedrag, denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis laat in dit boek zien hoe menselijk gedrag werkelijk functioneert en hoe je gedrag effectiever kan inzetten.


Dat bedoelde ik niet – Deborah Tannen
Hoe taal relaties maakt of breekt
217 pagina’s | Prometheus Amsterdam |1993

dat bedoelde ik nietMeestal gaat het niet om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Deborah Tannen geeft in dit boek aan hoe je effectief kunt communiceren. Luister altijd naar wat er niet wordt gezegd. Laat mensen die weinig zeggen praten. En zorg ervoor dat diegenen die het hoogste woord hebben, eens wat minder aan het woord zijn. Pas je spreekstijl aan als de situatie dat vraagt. Dit boek laat de oorsprong van misverstanden in de communicatie zien en leert je hoe je maximaal kunt aansluiten op de taal van je gesprekspartner.


Geweldloze communicatie – Marshall B. Rosenberg
Ontwapenend, doeltreffend en verbindend 224 pagina’s | Lemniscaat b.v. Roterdam | 2011

Geweldloze communicatieGeweldloze communicatie is een eye-opener.  Het leert je stevig te staan in het leven door te zeggen wat je wilt én te horen waar het bij de ander om gaat. Het is een taal van mededogen. Een taal waarmee je de machtsstrijd overstijgt. En de communicatie beweegt naar samenwerking, vertrouwen en vreedzame dialogen. Ik ben vol lof over dit boek.


Elke dag een beetje brutaler – Ute Ehrhardt
Assertiviteit voor vrouwen
160 pagina’s | Uitgeverij Elmar B.V. Rijswijk | 1997

Elke dag een beetje brutalerDit assertiviteitshandboek stimuleert kleine, bewuste stappen op weg naar verandering. In een eerder boek ‘Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal’ beschrijft de auteur dat sommige vrouwen geleerd worden zich hulpeloos te voelen en zich zo zijn gaan gedragen.

Het gevolg is frustratie die de persoonlijke ontwikkeling in de weg staat. Op verzoek van de lezers van dat boek, schreef Ute Ehrhardt ‘Elke dag een beetje brutaler’. Met praktische tips om stap voor stap beter voor zichzelf op te komen, conflicten niet uit de weg te gaan en doelstellingen voor zowel privé-leven als loopbaan duidelijker te formuleren en na te streven.


De eerste indruk – Ann Demarais & Valerie White
Ontdek hoe anderen je zien
223 pagina’s | Het Spectrum | 2004

De eerste indrukDe eerste indruk is de belangrijkste indruk die je maakt. Dit zelfhulp boek verschilt van andere boeken omdat het geen gebruiksaanwijzing is voor de manier waarop mensen zich moeten presenteren.

Er is geen sprake van één ‘juiste’ eerste indruk of één ‘juiste’ manier van communiceren. Een goede eerste indruk is er een die jouw ware ik laat zien.

De auteurs beschrijven de zeven aspecten die bij een eerste ontmoeting de mening van een ander over jou bepalen. Dat zijn toegankelijkheid, belangstelling, gesprekstof, openhartigheid, manier van communiceren, levensinstelling en seksuele aantrekkingskracht.

Via zelftests kom je erachter of je je beste kant laat zien. Ook krijg je adviezen hoe je dat kunt bereiken in werk- en privésituaties. Ook leer je gangbare denkfouten bij jezelf herkennen en vermijden.


Lopen doe je zelf – Ineke van den Berg en Arianne van Galen
Vanuit persoonlijke kracht je levensloopbaan sturen 174 pagina’s | Thema, uitgeverij van Schouten en Nelissen

Lopen doe je zelfHeb je wel eens zo’n onbehaaglijk gevoel dat je niet op de goede plek zit? Je kunt dit natuurlijk accepteren, maar je kunt ook trouw blijven aan jezelf.

Dit boek geeft stapsgewijs aan hoe je je persoonlijke kracht (her)vindt.

Beide auteurs, coaches, liepen samen het Pieterpad af om hun kennis te bundelen en vragen over kracht in het leven en loopbaan te beantwoorden. Door het contact met de natuur, de gesprekken en eventuele ontmoetingen onderweg.

De boodschap van ‘Lopen doe je zelf’ is tijdloos: benut je talenten optimaal, blijf dicht bij jezelf, ga uit van je persoonlijke kracht en realiseer zo je wensen en verlangens. Een prettig, toegankelijk boek.


Ga voluit voor je dromen – Antoine Filissiadis
De dans van je leven
160 pagina’s | LezersPoort Uitgevers Haarlem | 2006

Ga volop voor je dromenJe verwachtingen, plannen en dromen. Daar gaat dit boek over. Het schud je wakker omdat het over jou gaat. Hoe maak je de juiste keuzes in je leven? Hoe realiseer je je dromen?

De auteur vertelt in het boek over zijn weerstand, ontdekkingen, wanhoop en bevrijding. En hoe je bij de vervulling van je dromen tot het uiterste kunt gaan. Het leven kun je eigenlijk zien als een dans volgens Antoine.


Alles heeft een reden – Mira Kirshenbaum
Ontdek de ware betekenis van belangrijke gebeurtenissen in je leven
208 pagina’s | Sophie Brinkman/Uitgeverij Archipel Amsterdam | 2005

Alles heeft een redenKirshenbaum, psychotherapeute en auteur, gaat er vanuit dat ongeacht wat je overkomt, er niet alleen iets waardevols uit die gebeurtenis zal voortkomen maar ook noodzakelijk is omdat je ervan leert en van groeit.

In het boek behandelt ze tien levenslessen zoals jezelf accepteren, je thuis voelen in deze wereld, het vinden van je ware liefde tot aan het ontdekken van je verborgen talenten. Haar algemene psychologische adviezen en stappenplannen onderbouwt ze met veel ervaringsverhalen uit haar praktijk.


Op weg naar je ware zelf – Jean Jenson
Een stap voor stap gids om schadelijke gevolgen van onze opvoeding te boven te komen
248 pagina’s | Van Holkema & Warendorf | 6e druk 2001

Op weg naar je ware zelf‘Op weg naar je ware zelf’  helpt je het verdriet om verliezen uit je jeugd te verwerken, zonder jezelf te verliezen in de chaos van gevoelens. Met oefeningen kun je werken aan gevoelens die te herleiden zijn tot aan je jeugd. Je leert onderscheid maken tussen het niveau van het bewustzijn van het kind en het niveau van de realiteit van de volwassene.


Het miskende kind in onszelf – Gaby Stroecken
Invloeden van de kindertijd op het latere leven
251 pagina’s | Van Holkema & Warenhof/Unieboek bv Houten | 2003

Het miskende kind in onszelfDit is een boek voor het kind in onszelf als volwassen mensen, over de gevolgen van opvoeding voor onze persoonlijke ontwikkeling. Ervaringen in onze kindertijd zijn van doorslaggevende invloed op ons latere leven.

De miskenning komt het duidelijkst naar voren in het moeten onderdrukken van emotionele pijn, het idealiseren van ouders en het miskennen van natuurlijke behoeften. Het leidt tot de vorming van een onecht ik. Door de echte ik te bevrijden uit deze vervreemding, kom je terug in je ware identiteit. Mooi boek.


Het Kado – Rudi de Graaf
110 pagina’s| Beyond B.V. Lelystad | 2002

Het kado‘Het Kado’ gaat over een toevallige ontmoeting tussen een oude man van 88 en Tom, een man van 44 jaar. Door de gesprekken krijgt Tom inzicht in wat zijn leven blokkeert. Hij leert dat hijzelf een vicieuze cirkel in zijn leven in gang heeft gezet en dat het doorbreken van die cirkel in zichzelf zit. Het Kado laat zien dat voor iedereen tevredenheid en innerlijke rust mogelijk is.


De depressie op zijn kop – Cathelijne Wildervanck
126 pagina’s | Scriptum Psychologie | 2012

De depressie op zijn kopAls je somber of depressief bent zit je in een vicieuze cirkel. Je brein vindt het dan maar moeilijk weer de weg te vinden naar vrolijkheid, mogelijkheden en energie. Cathelijne Wildervanck geeft je in een compact boek praktische inzichten hoe je de balans in je brein kunt kantelen om weer levensgeluk te ervaren.


De Creatiespiraal – Marinus Knoope
Natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid
221 pagina’s | KIC Nijmegen Nederland | 21e druk 1998

De creatie spiraalZoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht en zaad naar oogst, zo is er in de natuur ook een bepaalde weg van wens naar werkelijkheid. Die natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert, wordt in dit alom bekende meesterwerk beschreven.

De auteur, fysicus, hield zich jarenlang bezig met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn eigen levensomstandigheden. Hij werd gefascineerd door het natuurkundige verschijnsel dat werkelijkheid pas lijkt te ontstaan zodra ze wordt waargenomen. Een inspirerend boek.


Beslist gelukkiger – Maja Storch
Het geheim van goede beslissingen
108 pagina’s | Scriptum Psychologie | 2004

Beslist gelukkigerGezond verstand is niet genoeg om goede beslissingen te nemen. Je lichaam speelt ook een belangrijke rol in dit proces. Hoe beter je leert luisteren naar je lichaam en je emoties, hoe makkelijker het wordt om beslissingen te nemen in je leven. Dit dunne en concrete boek laat je met humor zien op welke wijze je dat kunt bereiken.


Licht op de schaduw | Debbie Ford
224 pagina’s | Servire basisreeks van Kosmos-Z&K Uitgevers Utrecht/Antwerpen | 1999

Licht op schaduwWaarom worden we zo kwaad of gefrustreerd als we het egoïsme van een vriend zien? De gemakzucht van een collega? De arrogantie van een broer of zus? De ongemanierdheid van een vreemde? Het lijkt erop dat dezelfde dingen ons steeds weer uit ons evenwicht brengen. Deze ‘dezelfde dingen’ zijn de duistere kanten van onze persoonlijkheid.

In ‘Licht op de Schaduw’ legt de auteur uit dat de aspecten die we van onszelf bewust of onbewust ontkennen, overschaduwde kwaliteiten zijn. Eigenschappen die we hebben verstopt terwijl we bezig waren verstandige, aardige volwassen mensen te worden. Juist deze duistere kwaliteiten kunnen een bron zijn van kracht en plezier. Als je ze eenmaal herkent en erkent. Dus als je het helemaal gehad hebt met die vriend, collega of broer of zus, dan is dat omdat hij of zij stem geeft aan aspecten van onszelf die we hebben verdrongen. Omdat ze volgens jou niet bij je passen.

Zolang je die kwaliteiten, die schaduwkanten blijft verdringen, zul je energie blijven verliezen aan het veroordelen van die ander. En nog belangrijker: je ontzegt jezelf de kracht en vrijheid van een authentiek bestaan. In dit boek laat Debbie Ford je zien hoe je je schaduwkanten kunt ontdekken. Het boek is een echte aanrader.


De kunst van het stralen – Marlys Stradmeijer en Marlou van Paridon

Inzichten voor een stralend leven | 240 pagina’s | Uitgeverij Wereldbeeld Amsterdam | 1e druk oktober 2013

De kunst van het stralenHebben stralende mensen geen zorgen? Verre van dat. Wat is het effect van stralen op je omgeving? Dit boek bevat bestaat uit interviews en praktische tips van twaalf meer en minder bekende Nederlanders over stralend door het leven gaan. Wat is hun geheim?


Uw Brein als medicijn – Dr. David Servan-Schreiber

Zelf stress, angst en depressie overwinnen | 286 pagina’s | Kosmos Uitgevers Utrecht/Antwerpen | 30e druk, 2015

Uw brein als medicijnOnze hersenen bestaan uit twee grote delen. Diep in onze hersenen bevindt zich het oude brein, ons zgn. emotionele brein; ook wel het limbisch systeem genoemd. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor ons gevoel, humeur, gedrag, bloeddruk en immuum systeem. Het limbisch systeem beheerst de emoties en de overlevingsreacties. We hebben dit brein gemeenschappelijk met zoogdieren en voor sommige onderdelen, met de reptielen. Rondom dit limbisch systeem is een veel jongere laag gevormd, de neocortex, ons cognitieve hersendeel. Het ligt aan de oppervlakte en is verantwoordelijk voor taal en denken. Als het emotionele brein (wat willen we met ons leven) en het cognitieve brein (hoe gaan we dat aanpakken) elkaar aanvullen, dan ervaren we innerlijke harmonie.

Een gevoel van ‘ik ben waar ik wil zijn in mijn leven’. Door controle te krijgen over het emotionele brein kunnen mensen stress, angsten en depressie zonder medicijnen zelf genezen. Dr. David Servan-Schreiber beschrijft in dit boek zeven natuurlijke behandelwijzen die uitgaan van de eigen genezende kracht van de hersenen, als alternatief voor behandelingen als psychoanalyse en antidepressiva. Een interessant, toegankelijk boek met praktische oefeningen en tips waar ik geheel achter sta.


Nooit meer te druk – Tony Crabbe
Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld
368 pagina’s | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | Tweede druk, 2016

nooit-meer-te-drukDit boek is geen timemanagementboek, maar een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes om meer controle te krijgen over je leven. Het haalt oude overtuigingen onderuit en geeft een nieuw licht op je denkbeelden. We zijn soms werkezels geworden.

Waar het omgaat is je te richten op de dingen die ertoe doen en waarmee je je kunt onderscheiden. Dus niet méér doen, maar minder doen en dat beter doen. Want hoe meer ballen je in de lucht houdt, hoe meer je aandacht verdeeld raakt. En hoe minder bevrediging je put uit elk van de dingen die je doet.

Daarom is timemanagement niet altijd de oplossing. Werkt het zelfs soms averechts voor wie meer rust, effectiviteit en geluk nastreeft. Mooi boek. Leest makkelijk weg, opent je ogen en laat je echt nadenken over je gedrag en gedachten.


Reacties zijn gesloten.